CNC Forgácsolás - hwszerszamgyarto.hu

CNC forgácsolás, ahogyan mi csináljuk

Köszönhetően annak, hogy igen hosszú ideje a CNC forgácsolás területén dolgozunk, és persze ebből következően szakembereink megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, valamint a legkorszerűbben felszerelt, csúcstechnológiájú gépparkunknak, számunkra nincs lehetetlen feladat. Igaz, hogy minden egyes megbízás egy újabb kihívás, de a CNC forgácsolás kapcsán számunkra nincs lehetetlen feladat, és nincs teljesíthetetlen szakmai kihívás.
A CNC forgácsolás folyamatában általunk használt CNC megmunkáló gépeinkkel képesek vagyunk rendkívül nagy precizitást igénylő munkadarabok legyártására, akár többféle anyagból, de akár még hegesztett szerkezetekből is.
Jelenlegi és leendő megrendelőink számára igen széles mérettartományban, és szinte bármilyen formában, akár egyedileg tervezett alkatrészt el tudunk készíteni.

Ha már CNC forgácsolás, akkor ejtsünk néhány szót a forgácsológépekről

A forgácsológépek tágabb értelemben a szerszámgépek közé tartoznak. Olyan munkagépek, amelyek mechanikai energia felhasználásával valamilyen módon szerkezeti anyagokat, fémet, fát, műanyagot dolgoznak fel, illetve változtatják meg azok alakját.
A forgácsoló szerszámgépek forgács leválasztásával végzik az anyag megmunkálását. Ezek a gépek különbözőek lehetnek, többek között ilyen például az esztergagép, a gyalugép, a marógép, a fúrógép. A forgácsológépek sok esetben csupán egyféle művelet végzésére alkalmasak, ezeket hívjuk célgépeknek. Ezek mellett azonban megtalálhatóak az úgynevezett univerzális, vagy egyetemes gépek is, amelyek már többféle feladat elvégzésére is alkalmasak.
A forgácsológépek fontosabb részei

  • gépágy vagy állvány,
  • hajtómű,
  • szerszámtartó,
  • a munkadarabot befogó készülék,
  • illetve az előtolómű.

A forgácsológépek irányítása lehet kézi, gépi, vagy vezérelt. Ha a CNC forgácsolás területén vagyunk, akkor a nevéből is következik, hogy itt már a számítógép vezérelt gépekről beszélünk. Esetünkben a vezérlést az angol rövidítésben szereplő CNC – vagyis Computer Numerical Control – segítségével oldjuk meg.
Abban, hogy egy adott feladat megoldására milyen típusú szerszámgépet célszerű használni, a gazdaságosságnak is döntő szerepe van, hiszen fontos szempont a termék sorozatnagysága. Egyértelmű, hogy egy egyszerű darab forgácsolási feladatait egy hagyományos szerszámgép gazdaságosan el tudja látni, hiszen a nagy sorozatú, de nem túl bonyolult darabok esetén a célgépek alkalmazása kerül előtérbe.