Tömbszikra - hwszerszamgyarto.hu

Mi az a tömbszikra, és hol találkozhatunk a kifejezéssel?

Az alábbiakban nézzük meg, hol találkozhatunk a tömbszikra szóval? Ezzel a szóval akkor találkozhatunk, ha a sziklaforgácsolás területére tévedünk. természetesen azok, akik ezen a területen dolgoznak, azoknak a tömbszikra szó jelentése nem ismeretlen, sőt ők azok, akik ezzel nap, mint nap találkoznak. Nos nem csak a szóval, hanem fizikailag a tömbszikra szikraforgácsolásban végzett tevékenységével.
Mi az a szikraforgácsolás? Nos, „a szikraforgácsolás egy olyan fémforgácsolási technológia, ahol az elektróda és a munkadarab között szabályozott elektromos ívkisülések folyamata választja le a munkadarabról az anyagi részecskéket”. Azért az idézőjel, mert ezt a megfogalmazást szó szerint a HW Szerszámgyártó honlapján találhatjuk.
Természetesen, amennyiben bővebb információra van szükségük, úgy felhívjuk a figyelmet, hogy szinte az egyetlen olyan szerszámgyártással foglalkozó cég vagyunk, akik szinte teljes információt tesznek közzé úgy a szikraforgácsolás technológiájáról – beleértve a tömbszikra meghatározását is –, mint pedig az egyéb szerszámgyártáshoz kapcsolódó folyamatokról, illetve az ehhez kapcsolódó kifejezésekről.
Tesszük ezt többek között azért, mert tudjuk, hogy ez egy olyan speciális terület, amivel egy átlag ember nem gyakran találkozik, másrészt pedig azért, mert azt gondoljuk, hogy érdekes lehet akár a leendő partnereink számára is, hogy megismerjék szakmánk alapvető folyamatait, az ahhoz kapcsolódó szakkifejezéseket.

Oktató anyagot akarunk-e írni?

A válaszunk egyértelműen nem. Sem a honlapunkon közzétett információkkal, sem pedig az itt megjelent cikkekkel, például a tömbszikra esetén sem az a célunk, hogy bárki úgy érezze, hogy egy forgácsoló tanfolyam részese.
Célunk valóban mindössze annyi, hogy azok számára, akik hallottak már ezekről, és egy kicsit mélyebben is szeretnének belelátni a mi munkánk részleteibe, azok lehetőséget kaphassanak erre.
Nagyon sok olyan megbízónk van, akik például fröccsöntő szerszámok készítése miatt keresnek fel bennünket, de közöttük is találkoztunk már olyannal, akik ugyan hallották a tömbszikra kifejezést, de magát a működését, az eljárást nem ismerték. Volt, aki személyesen is utána kérdezett, így megszületett a döntés, vagyis ezekről közkinccsé teszünk néhány részletet.

Nagyon reméljük, hogy senki nem találta kioktatásnak, és reméljük, hogy sikerült kielégíteni mindazok kíváncsiságát például a tömbszikra esetében, akiket ez érdekelt.