Huzalszikra

A huzalszikra szó valószínűleg nem sokat mond azoknak, akik nem foglalkoznak forgácsolással. Az alábbiakban nekik szeretnénk némi támpontot adni a munkánkkal kapcsolatban.

Mi az a huzalszikra, hol találkozhatunk a kifejezéssel?

Huzalszikra - hwszerszamgyarto.huA huzalszikra egy számítógép vezérelt gép, mely szikraforgácsolást végez. Az alábbiakban nézzük meg, hogy mi is az a szikraforgácsolás!

A szikraforgácsolás egy olyan fémforgácsolási technológia, ahol a réz huzal és a munkadarab között szabályozott elektromos ívkisülések folyamata választja le a munkadarabról az anyagi részecskéket. Amennyiben a két felület közötti távolságot lecsökkentjük, akkor a kis távolság következtében egy szikra jön létre, és megtörténik a kisülés.

A kisülés során csökken a feszültség, és az áram jelentős hőmérséklet-emelkedést okoz azon a területen, ahol a szikra becsapódik.
Ennek a hőfejlődésnek a hatására a kis fémrészecskék megolvadnak és apró, porszemcsére hasonlító darabokban levállnak.

Amint megszakítjuk az áramkört, a megolvadt anyag elillan, a kisülési csatorna ionizációja megszűnik, és egy kis krátert hagy maga után. Minél több kisülés következik be egymás után, annál több, egymáshoz közel lévő krátert kapunk. Ezzel a technikával tudjuk az anyag felületén síkban megvalósítani az anyagleválasztást.

A huzalszikra eljárás esetében, hogy a kívánt eredményeket érhessük el, nagyon fejlett, vezérelt impulzus-generátorok alakítják át az elektromos hálózat energiáját.
A ma használatos berendezéseinek a teljesítményét nevezhetjük extrémnek is. A huzalszikra rendkívül magas vágási és leválasztási teljesítményt biztosít, legyen szó tükörsima, vagy durva felületről.

A szikraforgácsolás, és ezen belül a huzalszikra azon fémmegmunkálási technológiák közé tartozik, ahol a szerszám anyaga puhább, mint a vele megmunkálni kívánt anyagé.

A szikraforgácsolás folyamata

A szerszámot, vagyis esetünkben a huzalt a megmunkálandó anyaghoz 0,01-0,02 mm távolságra közelítjük. Ezt nevezzük szikraköznek. A közelítés következményeként lévő elektromos feszültség következik be, az úgynevezett ívkisülés, és ezáltal a munkadarab felületéről részecskék válnak le.

A munkadarabot folyadék veszi körül, ami arra hivatott, hogy a leválasztott részecskék eltávolítsa, és lehűtse magát a réz huzalt. Ez a folyadék biztosítja a szikrakialakulás egyenletességét is.

A huzalszikra, mint a szikraforgácsolás egyik típusa, milyen felületekre használjuk?

Huzalszikra - hwszerszamgyarto.huA huzalszikra, ahogyan a nevéből is következik, huzallal végzi a forgácsolást. 2D-és alakzatok kivágására használjuk. A huzal anyaga többnyire sárgaréz, vagy egyéb bevonattal ellátott huzal. A vastagsága 0,20-0,33 mm. Az elektromosan szigetelőanyag az ioncserélt víz.

A huzalszikra esetén, illetve a huzalos szikraforgácsolásnál az anyagot egy különleges huzallal vágjuk. Ebben az esetben a huzal egy előre programozott pályát fut be. A felső és alsó huzalvezetések független mozgatása során alámetszések, vagy kúpos felületek alakíthatók ki hihetetlen nagy pontossággal, és a legfinomabb felületminőséggel. A huzalos szikraforgácsolásnál a formákat és kontúrokat általában CAM-rendszerekkel programozzuk, és ezt követően azokat automatikusan állítjuk elő.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha szerszámgyártásra, javításra vagy tervezésre van szüksége!

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon!