CNC forgácsolás

Mi az a CNC forgácsolás? Tudják-e, hogy a CNC forgácsolási technikával mi mindent lehet előállítani, milyen területen alkalmazzák? Ezekre a kérdésekre próbálunk rövid összefoglalással szolgálni.

Mi a CNC forgácsolás?

CNC forgácsolás - hwszerszamgyarto.huA forgácsolás egy olyan anyagmegmunkáló módszer, amelynél a kiinduló anyagból, egy vagy a CNC esetében, több előre betárazott forgácsolószerszám segítségével anyaghiányt okozunk.

Ez tulajdonképpen következik a szó nevéből, azonban így egy kicsit talán leegyszerűsítettük. A forgácsolás ennél kicsit több rétű dolog, jó néhány olyan eljárás létezik, aminek tulajdonképpen a forgácsolás a gyűjtő neve. A CNC forgácsolás pedig már egy egészen összetett folyamat, ami számítógép által vezérelt.

Mi a CNC forgácsolás célja, mik a tényezői?

A lehető legegyszerűbben, mindenki által közérthetően megfogalmazva, a CNC forgácsolás célja létrehozni egy, a tervező által előírt alakot, méretet, felületi minőséget.

A CNC forgácsolás tényezői

  • munkadarab
  • gép,
  • szerszám,
  • készülék
  • segédanyagok (hűtő-, kenőfolyadékok, hidraulikus és pneumatikus rendszerek)
  • energia – szellemi tevékenység

Amint említettük már, a forgácsolás egy gyűjtő fogalom, amiben sokféle tevékenység beletartozik. Ezeket a tevékenységeket általában a mozgás fajtája szerint különböztetjük meg.

Ez alapján lehet:

  • egyenes vonalú mozgás esetén beszélünk gyalulásról és vésésről
  • a kör alakú mozgás esete az esztergálás, a marás, a köszörülés és a fúrás
  • görbe vonalú mozgásnál a nem forgástestek esztergálásáról, a menetfúrásról, másoló gyalulásról beszélünk.

A CNC forgácsolás egy alakadó technológia, melynek során munkadarabról a megfelelő geometriájú szerszám éleinek segítségével forgácsot, vagyis egy anyagréteget választunk le mechanikai úton. Ahhoz, hogy a szerszám a munkadarabról a szükséges réteget el tudja távolítani, ahhoz mozgásra, vagyis a munkadarab és a szerszám meghatározott irányú és sebességű elmozdulására van szükség.

A forgácsolási eljárásokat az alkalmazott szerszámok fajtái és a forgácsolási mozgások határozzák meg.

Ezek a mozgások

  • a főmozgások és a mellékmozgások, vagyis az előtolás, és a fogásvétel

A forgó, vagy haladó főmozgás hatására válik le a forgács a munkadarabról. Ez határozza meg a forgácshosszt.

A folyamatos, vagy szakaszos előtolással megy végbe a forgácsolás a munkadarab meghatározott részein, illetve ebből adódik a forgácsvastagság.

A fogásvétel, a forgácsoló szerszám munkadarabba való behatolási mélységét, illetve a forgácsszélességet határozza meg.

Ha már CNC forgácsolás, nézzük meg, mi is az a CNC!

CNC forgácsolás - hwszerszamgyarto.huAngolul Computer Numerical Control. Ez a forgácsolás szempontjából azt jelenti, hogy egy olyan szerszámgépről beszélünk, amely programozható mikroszámítógépet tartalmaz. Ez a mikroszámítógép az, ami a CNC forgácsolás esetén a vezérlést végzi.

Azért vált szükségessé a számítógép vezérlés, mert a kézi megmunkálásnak igen jelentős a mellékidő szükséglete. Vagyis, ha növelni szerettük volna a termelékenységet, illetve valamint jelentősen jobb ismétlési és pozicionálási pontossága szerettünk volna elérni, megoldást kellett erre találni. Maga az előkészítés, és az egyes műveletek közötti szerszámváltás, fogásvétel, fokozatkapcsolás is jelentős időt vesz igénybe, ami összemérhető a megmunkálás főidejével.

Nos, talán kissé tankönyv illata van a leírtaknak, de talán segítettünk egy kicsit a megértésben.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha szerszámgyártásra, javításra vagy tervezésre van szüksége!

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon!