CNC esztergálás

A CNC esztergálás segítségére lesz, amennyiben bármilyen átmérős alkatrészt szeretne készíteni, még abban az esetben is, ha alkatrész modellből kívánja elkészíttetni.

Mi az a CNC esztergálás?

CNC esztergálás - hwszerszamgyarto.huAmint azt már leírtuk a forgácsolás kapcsán, az esztergálás maga a forgácsolás egyik fajtája. Az esztergálás általában forgástestek megmunkálására való forgácsolási eljárás.

Milyen munkadarabokról beszélünk az esztergálás esetén?

  • tengelyek,
  • perselyek,
  • hüvelyek,
  • tárcsák,
  • illetve az ezekhez hasonló alakú munkadarabok.

Az esztergálás több élű szerszámmal, állandó keresztmetszetű forgács folyamatos leválasztásával végzett forgácsolás. Itt is látható, hogy a forgácsolás visszaköszön. Esztergáláskor a munkadarab végzi a forgácsoló mozgást, a szerszám az előtoló mozgást.

Az esztergálás a pontosság és az elért felületi minőség szempontjából háromfajta lehet:

  • nagyolás
  • fél simítás
  • simítás

A programvezérlés fontossága a CNC esztergálás esetében

CNC esztergálás - hwszerszamgyarto.huHa már CNC esztergálásról beszélünk, úgy a CNC esztergálás esetén is ki kell térnünk a programvezérlésre, hiszen a CNC jelentése ugyanúgy a számítógép vezérlést jelenti, mint a forgácsolásnál.

Nagyon fontos a CNC esztergálás esetén is, hiszen amint leírtuk, az esztergálás forgástestek megmunkálásáról szól, és a számítógépek alkalmazása lehetővé tette az egyidejűleg több tengely mentén végzett, és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen.

A vezérlést a beépített mikroszámítógép programozása, működését a felépítmény, azaz a vezérelt gép és az alkalmazott technológia határozza meg.

Ezt a beépített platformot, vagyis a programozási felületet, figyelemmel az ipari körülményekre, kitörlődés és sérülés ellen biztonságosan védve, a berendezés egy háttértárban tárolja. Ez a CNC-berendezés üzemprogramja, másképp fogalmazva felhasználói felülete. Ebből napjainkban már elég sokféle elérhető.

Egészen bonyolulttá teszi a megmunkálóprogramok hordozhatóságát, hogy az egyes gépek működésükben, funkciójukban eltérhetnek egymástól, még az esetben is, ha a vezérlésük azonos.

Minden gépnek van számos speciális, csak arra a gépre jellemző funkciói. Minden, általunk működtetett szerszámgép, a megmunkálási technológiától függően, legyen az példánkban a CNC eszterga gép, állandóan optimálisan, nagy precizitással működtethető.

A CNC-vezérlőegység több részegységet irányít: felügyel a gép kiszolgáló egységeire. Ez alatt értjük az automatikus kenést, a hűtést, a munkadarab adagolást és rögzítést, valamint a szerszámcserét. Ezen felül különböző kompenzációs feladatokat is ellát, mint a szerszámgép holtjáték, a hődeformációk stb.

A biztonsági reteszelésekre, az általános állapot kijelzésére, bonyolult matematika műveleteket végez, térbeni pályagörbéket határoz meg, a megengedett vágósebesség és forgácsleválasztás függvényében mozgatja a munkadarabot és a szerszámot.

A CNC esztergálás esetében a gép külső jegyeiben is eltér a kézi működtetésű gépektől. Itt ugyanis található egy képernyő a program és az aktuális jellemzők megjelenítésére, billentyűzet, ami a program kézi bevitelére, működésének irányítására, illetve módosítások elvégzésére szolgál. Felépítése robusztus, merev, egyik jellemzője a gépet beborító burkolat is, mivel a nagy sebességű megmunkálás nagyobb forgácsleválasztással, és ellentétben a kézi megmunkálással a CNC esztergálás folyamata többszörös hűtő- kenőanyag felhasználással jár.

A kézi vezérlőelemek sem a hagyományos gépeknél megszokott helyen találhatók, valamint a kézi mozgásokat is az elektronika által működtetett hajtások biztosítják.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha szerszámgyártásra, javításra vagy tervezésre van szüksége!

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon!